Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Κίνα: Ανακαλύφθηκαν 215 απολιθωμένα αυγά πτερόσαυρων

Κίνα: Ανακαλύφθηκαν 215 απολιθωμένα αυγά πτερόσαυρων

Είναι τα περισσότερα που έχουν ποτέ βρεθεί και αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πανάρχαια πτηνά
Κίνα: Ανακαλύφθηκαν 215 απολιθωμένα αυγά πτερόσαυρων
Τα απολιθωμένα αυγά των πτερόσαυρων ρίχνουν φως στον τρόπο εξέλιξης τους
Κοινή χρήση

Κινέζοι και Βραζιλιάνοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στην Κίνα 215 απολιθωμένα αυγά πτερόσαυρων, από τα οποία 16 περιείχαν κι ένα έμβρυο. Όλα ήταν συγκεντρωμένα στο ίδιο σημείο, σε μία έκταση μόνο τριών τετραγωνικών μέτρων.
Είναι η μεγαλύτερη «φουρνιά» τέτοιων αυγών που έχουν ποτέ βρεθεί. Έχουν ηλικία περίπου 120 εκατομμυρίων ετών και κάθε αυγό έχει μήκος έξι έως οκτώ εκατοστών.

Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί μόνο επτά αυγά πτερόσαυρων στην Αργεντινή και στη βορειοδυτική Κίνα, ενώ ελάχιστα πράγματα ήσαν γνωστά για την αναπαραγωγή των πτερόσαυρων. Οι επιστήμονες απέκλεισαν την πιθανότητα όλα τα αυγά να προέρχονταν από το ίδιο ζώο. Είναι πιθανό ότι τα αυγά θάβονταν σε ένα μέρος με υγρασία και ότι οι θηλυκοί πτερόσαυροι δεν τα κλωσούσαν, αλλά μάλλον πρόσεχαν συνεχώς μήπως εμφανισθεί κάποιος επιδρομέας.

Η ανακάλυψη στην περιοχή Χαμί της αυτόνομης επαρχίας Σινγιάνγκ των Ουιγούρων της ΒΔ Κίνας δείχνει ότι οι πτερόσαυροι -ένα είδος ιπτάμενου ερπετού που δεν ήταν δεινόσαυρος- μαζεύονταν σε μεγάλες αποικίες για να γεννήσουν. Η ανάλυση των οστών των εμβρύων με τομογραφίες έδειξε ότι τα πτεροσαυράκια, μόλις γεννιούνταν, πιθανότατα μπορούσαν να περπατήσουν, αλλά όχι να πετάξουν και γι' αυτό θα χρειάζονταν φροντίδα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σιαλόνι Γουάνγκ του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας του Πεκίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science".

Εκτός από τα αυγά, ανακαλύφθηκαν τμήματα του σκελετού αρσενικών και θηλυκών πτερόσαυρων, καθώς επίσης ένας σχεδόν πλήρης σκελετός εμβρύου. Οι εν λόγω πτερόσαυροι (Hamipterus tianshanensis) έτρωγαν ψάρια και μικρά ζώα, διέθεταν ένα λοφίο πάνω στο επίμηκες κρανίο τους, κοφτερά δόντια και άνοιγμα φτερούγων άνω των τρισήμιση μέτρων. Η έρευνα για νέα απολιθώματα θα συνεχισθεί στην ίδια περιοχή, η οποία ήδη βαφτίσθηκε «Εδέμ των Πτερόσαυρων» από τους κινέζους επιστήμονες.

Οι πτερόσαυροι θεωρούνται τα πρώτα σπονδυλωτά ζώα που -προτού εμφανισθούν τα πουλιά- κατέκτησαν τους αιθέρες πριν περίπου 225 εκατομμύρια χρόνια. Εξαφανίσθηκαν, χωρίς να αφήσουν απογόνους, πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια, όταν η πτώση ενός αστεροειδούς εξαφάνισε και τους δεινόσαυρους. Προέρχονταν από την εξέλιξη των ερπετών και ήσαν τα μεγαλύτερα ζώα που πέταξαν ποτέ στη Γη.

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ο νέος χάρτης των περιοχών Natura σε όλη την Ελλάδα


Ο νέος χάρτης των περιοχών Natura σε όλη την Ελλάδα


Η αύξηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από 28 σε 35 με παράλληλη μεγέθυνση της περιοχής ευθύνης τους, ώστε να καλύψουν όλες τις περιοχές Natura -σημερινές και μελλοντικές- είναι ο βασικός «κορμός» της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη χρηματοδότηση των φορέων από τον προϋπολογισμό -προκειμένου να σταθεροποιηθεί η λειτουργία τους- με μια μεταβατική φάση καθώς το 2018 είναι αδύνατη η πρόσληψη προσωπικού.
Γιώργος Λιάλιος – www.kathimerini.gr
Το σχέδιο νόμου αφορά ουσιαστικά στην αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών. Αιτία για τη σπουδή του υπουργείου Περιβάλλοντος να βρει μια λύση είναι η πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο
Ευρωδικαστήριο. Το σχέδιο ξεκινά με την ίδρυση 7 νέων φορέων διαχείρισης και την επέκταση της αρμοδιότητας των υφιστάμενων (πλην τριών, που παραμένουν ως έχουν) ως εξής:
1. Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς με έδρα στη Δαδιά Έβρου. Περιλαμβάνει 7 περιοχές Natura.
2. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου με έδρα στην Τραϊανούπολη Έβρου. Περιλαμβάνει 7 περιοχές Natura.
3. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας με έδρα στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.
4. Φορέας Διαχείρισης Οροσειρά Ροδόπης με έδρα στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Περιλαμβάνει 7 περιοχές Natura.
5. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης με έδρα στα Κάτω Πορόϊα Σερρών. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.
6. Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης με έδρα στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει 12 περιοχές Natura.
7. Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με έδρα στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε «Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου». Περιλαμβάνει 15 περιοχές Natura, καθώς επίσης και τη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει τον Θερμαϊκό Κόλπο (από τη γραμμή αιγιαλού), από την Αλυκή Κίτρους Πιερίας έως την Επανωμή Θεσσαλονίκης.
8. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών με στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών Φλώρινας. Δεν επεκτείνεται (περιλαμβάνει 4 περιοχές Natura).
9. Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου με έδρα στους Ασπράγγελους Ζαγορίου Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.
10. Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα με έδρα στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας. Περιλαμβάνει 20 περιοχές Natura.
11. Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδος Ιωαννίνων με έδρα στα Ιωάννινα. Δεν επεκτείνεται (περιλαμβάνει 2 περιοχές Natura).
12. Ο Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου με έδρα στα Ιωάννινα μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου, Χαράδρας Αράχθου και Δυτικής Θεσσαλίας». Περιλαμβάνει 12 περιοχές Natura.
13. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με έδρα στο Λιτόχωρο Πιερίας. Περιλαμβάνει 8 περιοχές Natura.
14. Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου με έδρα στα Κανάλια Μαγνησίας. Περιλαμβάνει 13 περιοχές Natura.
15. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Β. Σποράδων με έδρα στην Αλόννησο Μαγνησίας. Περιλαμβάνει 4 περιοχές Natura.
16. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης με έδρα στα Λουτρά Υπάτης Φθιώτιδας. Περιλαμβάνει 8 περιοχές Natura.
17. Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού με έδρα στην Άρτα. Περιλαμβάνει 10 περιοχές Natura.
18. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με έδρα στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Περιλαμβάνει 6 περιοχές Natura.
19. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου μει έδρα στη Ζάκυνθο. Περιλαμβάνει 4 περιοχές Natura.
20. Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου με έδρα στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας. Περιλαμβάνει 8 περιοχές Natura.
21. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού με έδρα στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας. Περιλαμβάνει 6 περιοχές Natura.
22. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά – Μαραθώνα» με έδρα στον Μαραθώνα Αττικής. Περιλαμβάνει 12 περιοχές Natura.
23. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Δεν επεκτείνεται (περιλαμβάνει μια περιοχή Natura).
24. Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού με έδρα στα Καλάβρυτα Αχαΐας. Περιλαμβάνει 14 περιοχές Natura.
25. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς με έδρα στον Λάππα Αχαΐας μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου». Περιλαμβάνει 11 περιοχές Natura.
26. Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μούστου με έδρα στο Άστρος Αρκαδίας. Περιλαμβάνει 10 περιοχές Natura.
27. Ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου – Σαρίας με έδρα στον Όλυμπο Καρπάθου της Δωδεκανήσου μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου». Περιλαμβάνει 29 περιοχές Natura.
28. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με έδρα στα Χανιά. Περιλαμβάνει 23 περιοχές Natura.
Οι νέοι φορείς
29. Φορέας Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνει 19 περιοχές Natura.
30. Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου. Περιλαμβάνει 6 περιοχές Natura.
31. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας. Περιλαμβάνει 15 περιοχές Natura.
32. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων. Περιλαμβάνει 18 περιοχές Natura.
33. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων. Περιλαμβάνει 35 περιοχές Natura.
34. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου. Περιλαμβάνει 29 περιοχές Natura.
35. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης. Περιλαμβάνει 31 περιοχές Natura.
Να σημειωθεί ότι στους φορείς διαχείρισης συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο οι υφιστάμενες 419 περιοχές Natura αλλά και οι 100 περιοχές που έχει προταθεί να ενταχθούν στο εγγύς μέλλον. Η συγκέντρωση των περιοχών Natura γύρω από έναν φορέα δείχνει να έχει γίνει με γεωγραφικά κριτήρια.
Υπάρχουν ωστόσο μερικές περιπτώσεις που ξεχωρίζουν:
-Στην Αττική, ο φορέας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά θα έχει πλέον υπό την ευθύνη του τις περιοχές Natura στα Λεγρενά, τη Βραυρώνα, το Σούνιο, τη νησίδα Πάτροκλο καθώς και… ολόκληρο τον Υμηττό.
-Στη Βόρεια Ελλάδα, ο φορέας διαχείρισης Θερμαϊκού κόλπου περιλαμβάνει μια τεράστια παράκτια ζώνη (όλο το «δαχτυλίδι» των ακτών από τη βόρεια Πιερία έως το νομό Θεσσαλονίκης) και διαφορετικά, όχι γειτνιάζοντα οικοσυστήματα: ποτάμια, λίμνες, λιμνοθάλασσες, αλυκές, αιγιαλούς, υγρότοπους και θαλάσσιες ζώνες. Η δημιουργία του «υπερ-φορέα» δείχνει να έχει γίνει μάλλον με πολιτικά, παρά με περιβαλλοντικά κριτήρια.
-Οι φορείς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό περιοχών, οι οποίες είναι συχνά πολύ μικρές σε έκταση και διασπαρμένες σε νησιά, νησάκια και νησίδες. Επομένως είναι αμφίβολο αν μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενιαίο διοικητικό σχήμα παρακολούθησης και διαχείρισης ή θα ήταν καλύτερη μια διαφορετική προσέγγιση (λ.χ. να τεθούν υπό την ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της Περιφέρειας).
-Οι περιοχές Natura του Αγίου Όρους εξαιρέθηκαν από το πλαίσιο και θα ρυθμιστούν χωριστά. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει, το ερώτημα βέβαια είναι αν ένας οποιοσδήποτε εκκλησιαστικός φορέας μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί τέτοιου επιπέδου ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Οι εργαζόμενοι
Όπως προκύπτει, όσοι απασχολούνται σήμερα στους φορείς διαχείρισης (και οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία με το πέρασμα σχεδόν μιας δεκαπενταετίας) θα διατηρηθούν με το ίδιο προσωρινό σχήμα και το 2018 (με οκτάμηνες αντί για ετήσιες συμβάσεις), με τη μισθοδοσία να καλύπτεται από το Πράσινο Ταμείο (τα λειτουργικά έξοδα και τα επιστημονικά κόστη θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό). Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ (στον οποίο οι έχοντες ήδη εμπειρία στους φορείς θα μοριοδοτούνται). Τα διοικητικά συμβούλια των φορέων θα παραμείνουν άμισθα, όπως σήμερα.
Ο τρόπος λειτουργίας
Οι φορείς διαχείρισης, πάντως, παραμένουν και στο νέο σχέδιο νόμου ένας γνωμοδοτικός φορέας, χωρίς αποφασιστικό «λόγο» στις σημαντικές αποφάσεις για τις περιοχές που διαχειρίζονται. Αντίθετα το υπουργείο συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες (για παράδειγμα, θα αναθέτει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που χρειάζονται για κάθε περιοχή σε ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με τους κατά τόπους φορείς).
Ερωτηματικά
Ένα σημείο που δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι πριν από λίγες ημέρες (ενδεικτικό του ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για το ζήτημα αλλά συζητείται μέχρι την τελευταία στιγμή) είναι η τύχη των Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Με τον νόμο για τη βιοποικιλότητα του 2011, τα ΚΑΖ είχαν ενταχθεί κανονικά στο σύστημα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η προστασίας τους (αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το 2012-2013 το αρμόδιο για την προστασία τους υπουργείο… «πετσόκοψε» ορισμένα από αυτά, υποστηρίζοντας ότι κακώς κάλυπταν τόσο μεγάλες περιοχές!). Προβληματική δείχνει να είναι και η περιγραφή των κατηγοριών των προστατευόμενων περιοχών, καθώς και η σχέση Εθνικών Πάρκων και περιοχών Ramsar με την υφιστάμεη κατηγοριοποίηση.
Με την αναδιάρθωση του συστήματος των προστατευόμενων περιοχών, το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει να έχει δύο βασικούς στόχους: να εντάξει όλες τις Natura σε ένα πιο συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο και να λύσει το χρονίζον χρηματοδοτικό (άρα και λειτουργικό) πρόβλημα των φορέων.
Παράλληλα στα μέσα Οκτωβρίου ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού για την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών (ΕΠΜ), σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων (για το θεσμικό κομμάτι) και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura της χώρας. Ο διαγωνισμός ομαδοποιεί τις Natura σε 11 μελέτες και 23 ΕΠΜ, με γεωγραφικά κριτήρια (π.χ. μια μελέτη για τις περιοχές Natura της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων) και έχει προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ. Έτσι το υπουργείο εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει συνολικά τα θεσμικά ζητήματα γύρω από τις προστατευόμενες περιοχές. Τα ουσιαστικά ζητήματα βέβαια βασίζονται στην εφαρμογή του νόμου και, ως εκ τούτου, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/933940/article/epikairothta/ellada/o-neos-xarths-twn-perioxwn-natura-se-olh-thn-ellada

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Ανακαλύφθηκε αρπακτικό μεγέθους αεροπλάνου, με άνοιγμα φτερών 11 μέτρα


Ανακαλύφθηκε αρπακτικό μεγέθους αεροπλάνου, με άνοιγμα φτερών 11 μέτρα



Ανακαλύφθηκε αρπακτικό μεγέθους αεροπλάνου, με άνοιγμα φτερών 11 μέτρα
Είναι πτηνό ή μήπως αεροπλάνο; Όχι, είναι πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα ιπτάμενα ερπετά που πάτησαν ποτέ στη Γη, με άνοιγμα φτερών 11 μέτρα.
Παλαιοντολόγοι στο πανεπιστήμιο του Τόκιο βρήκαν για πρώτη φορά ενδείξεις αυτού του ζώου όταν σε ανασκαφή στη Μογγολία το 2006 ανακάλυψαν τμήματα οστών 20 εκατοστών, αλλά τους πήρε μία δεκαετία να αποκρυπτογραφήσουν τι ακριβώς είχαν βρει.
Αποκάλυψαν τώρα ότι είναι απομεινάρια του μεγαλύτερου πτερόσαυρου (pterosaur) που πιθανότατα υπήρξε ποτέ.
Οι πτερόσαυροι είναι μία ομάδα ιπτάμενων ερπετών που έζησαν μαζί με τους δεινόσαυρους πριν από περισσότερα από 70 εκατομμύρια χρόνια και ένα από τα πρώτα σπονδυλωτά που ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν, αλλά και να περπατούν στη Γη.
Το αρπακτικό αυτό ήταν τόσο μεγάλο, που έφτανε το πλάτος ενός ελαφριού αεροσκάφους και το ύψος μίας αρσενικής καμηλοπάρδαλης, και τρεφόταν με τη σάρκα μικρών δεινοσαύρων ώστε να επιβιώσει.
Η ομάδα είχε εξ αρχής υποψίες ότι τα τμήματα οστού ανήκαν σε πτερόσαυρο και ο καθηγητής κ. Takanobu Tsuihiji είπε στο National Geographic τα εξής: «Αμέσως αναγνώρισα ότι θα μπορούσε να είναι πτερόσαυρος και το γιγάντιο μέγεθός του μου φάνηκε εκπληκτικό».
Τα ευρήματα ήταν αρκετά παρόμοια με οστά που είχαν βρεθεί στο Τέξας το 1970s, τα οποία αποδείχτηκε ότι ανήκαν στο ερπετό Κουετζαλκόατλους, και στη Ρουμανία τη δεκαετία του 1990, τα οποία αργότερα τακτοποιήθηκαν με το είδος Χατζεκοπτέρυξ, τα οποία είναι και τα 2 είδη πτερόσαυρων.
Αν και τα ευρήματα είχαν παρεμφερές άνοιγμα φτερών με άλλα απολιθώματα, τα οστά ήταν σπασμένα σε τόσο μικρά κόμματα, που πήρε στην ομάδα χρόνια να τα ανασυντάξει και να επιβεβαιώσει ότι είχαν μπροστά τους ένα παρόμοιο ζώο.
Το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν σε μία περιοχή της ερήμου Γκόμπι που είναι γνωστή ως μόρφωμα Nemegt, όπου δεν είχαν προκύψει συναφή ευρήματα στο παρελθόν, μαρτυρά ότι η εξάπλωση των ζώων αυτών ήταν ευρεία, λένε οι ερευνητές.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Vertebrate Paleontology αναφέρει: «Αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη πτερόσαυρου στο μόρφωμα Nemegt, γεγονός που μαρτυρά ότι οι γιγάντιοι πτερόσαυροι ήταν ευρέως διαδεδομένοι στην Ευρασία και τη Βόρια Αμερική κατά την Κρητιδική περίοδο».
Ο Mark Witton, ειδικός στους πτεροσαύρους στο πανεπιστήμιο του Portsmouth, είπε στο National Geographic ότι υπάρχει πιθανότητα αυτό το εύρημα να είναι μεγαλύτερο από ότι σχετικό έχει ανακαλυφθεί στο παρελθόν.


Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2017: Agenda 04 έως 08 Νοεμβρίου

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
02-11-2017







ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΟΠΠΑΠ)
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ


ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2017: Agenda 04 έως 08 Νοεμβρίου



04.11ΣΑΒΒΑΤΟ
“ΕΓΧΕΙΡΙ∆ΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ”
Παρουσίαση Βιβλίου του Γιώργου Ράπτη και Έκθεση Συγγραφέων Πιερίας
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ∆ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ_ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (1ος όροφος) Ώρα: 20.00

05.11 ΚΥΡΙΑΚΗ
“ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΕΣ”
Ξενάγηση από αρχιτέκτονες μηχανικούς μέλη του Σ.Α.∆.Α.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ σε σημεία της πόλης τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Διαδρομές με λεωφορεία) Ώρα: 12.00-14.00

"ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑ∆ΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" Μιούζικαλ_ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Μιχαήλ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ∆ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ_ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ώρα: 19.30

06.11 ∆ΕΥΤΕΡΑ
“ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΓΕΤΗΣ…Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΠΟ∆ΙΣΤΡΙΑ”
Εισηγητής: Θεοφάνης Μαλκίδης, Δρ. Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ∆ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ_ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ώρα: 19.00

08.11 ΤΕΤΑΡΤΗ
"ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΑ ΠΑΛΑΛΑ" Κωμωδία_ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαββίδης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ∆ΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ_ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ώρα: 19.30

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Βρέθηκαν απολιθώματα των αρχαιότερων δέντρων στη Γη

Βρέθηκαν απολιθώματα των αρχαιότερων δέντρων στη Γη

Τα πρώτα δέντρα που αναπτύχθηκαν στον πλανήτη μας, φαίνεται πως ήσαν και τα πιο πολύπλοκα – περισσότερο από ό,τι είναι τα σημερινά δέντρα. Αυτό αποκαλύπτουν δύο απολιθώματα ενός δέντρου ηλικίας 374 εκατομμυρίων ετών, τα οποία βρέθηκαν σε μια απομονωμένη περιοχή στη βορειοδυτική Κίνα και διαθέτουν μια απρόσμενα πολύπλοκη ανατομία στο εσωτερικό τους.
Η μελέτη του κορμού έφερε στο φως ένα δίκτυο αγγείων (ξύλωμα) πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι στα σημερινά φυτά. Πώς και γιατί συνέβη αυτό, αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες.
Το ξύλωμα μεταφέρει νερό και θρεπτικές ουσίες από τις ρίζες του φυτού προς τα κλαδιά και τα φύλλα του. Στα περισσότερα σημερινά δέντρα το ξύλωμα σχηματίζει ένα ενιαίο κεντρικό κύλινδρο στον οποίο προστίθενται νέοι δακτύλιοι κάθε χρόνο κάτω από τον φλοιό, ενώ σε μερικά άλλα δέντρα το ξύλωμα αποτελείται από ξυλώδη αγγεία που είναι ενσωματωμένα σε μαλακότερους σπογγώδεις ιστούς σε όλο τον κορμό. Όμως στα πρώτα δέντρα το ξύλωμα μοιάζει να ήταν ακόμη πιο πολύπλοκο.
Οι ερευνητές από την Κίνα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακάλυψαν ότι το πανάρχαιο δέντρο ύψους οκτώ έως 12 μέτρων που έμοιαζε με φοίνικα (με την επιστημονική ονομασία Xinicaulis lignescens) διέθετε πολλά επιμέρους ξυλώματα στο εξωτερικό στρώμα του κορμού του, το οποίο είχε πάχος πέντε εκατοστών. Το εσωτερικό τμήμα του κορμού του, ο οποίος είχε συνολική διάμετρο περίπου 70 εκατοστών, ήταν τελείως κούφιο.
Τα κάθετα αγγεία του ξυλώματος ήσαν διατεταγμένα με πολύ οργανωμένο τρόπο και διασυνδεμένα οριζόντια μεταξύ τους, θυμίζοντας δίκτυο διασταυρούμενων σωληνώσεων ύδρευσης. Αντί όλο το δέντρο να προσθέτει ένα ακόμη δακτύλιο κάθε χρόνο που περνούσε (κάτι που σήμερα επιτρέπει τη δεντροχρονολόγηση), στα πρώτα δέντρα κάθε αγγείο του ξυλώματος ανέπτυσσε το δικό του ξεχωριστό δακτύλιο, σαν να υπήρχε ένα μεγάλο δίκτυο μίνι-δέντρων μέσα σε κάθε δέντρο.
Καθώς τα επιμέρους αγγεία μεγάλωναν και ο όγκος τους αυξανόταν, μαζί τους διευρυνόταν η διάμετρος όλου του δέντρου. Ταυτόχρονα, στο κάτω μέρος του δέντρου, ξυλώδη αγγεία προεξείχαν όλο και περισσότερο από τα πλάγια του κορμού, σχηματίζοντας μια επίπεδη βάση.
«Δεν υπάρχει άλλο γνωστό δέντρο στην ιστορία της Γης, που να έχει ποτέ κάνει κάτι τόσο απίστευτα περίπλοκο. Είναι τρελό ότι τα αρχαιότερα δέντρα είχαν και την πιο πολύπλοκη ανάπτυξη», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο παλαιοντολόγος Κρις Μπέρι της Σχολής Γεωεπιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.
Τα δέντρα κυριαρχούσαν στη Γη κατά τη Δεβόνια περίοδο πριν από 419 έως 358 εκατομμύρια χρόνια. Σχημάτισαν τα πρώτα δάση και έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, στην οποία επίσης πρόσθεσαν οξυγόνο. Επηρέασαν έτσι καθοριστικά το κλίμα του πλανήτη μας και δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη άλλων μορφών ζωής.
Πηγή: www.tanea.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Απολιθωμένα δόντια ηλικίας 9,7 εκατομμυρίων ετών βρέθηκαν στον ποταμό Ρήνο.

Απολιθωμένα δόντια ηλικίας 9,7 εκατομμυρίων ετών βρέθηκαν στον ποταμό Ρήνο.

 «Ίσως ξαναγράψουμε την ιστορία της ανθρωπότητας» λένε οι επιστήμονες 22/10/2017Κατηγορίες: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕτικέτες: άνθρωπος, δόντια, εκατομμύρια χρόνια, εύρημα, πίθηκος news247 Μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία, ενδεχομένως, «ξαναγράφει» την ανθρώπινη ιστορία, βρέθηκαν αρχαιολόγοι στη Γερμανία. Πρόκειται για απολιθωμένα δόντια ηλικίας 9,7 εκατ. ετών, τα οποία βρέθηκαν στον ποταμό Ρήνο, στην πόλη Επελσέιμ, στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Τα ευρήματα μοιάζουν με τα απολιθωμένα δόντια της Λούσι, του 3,2 εκατ. ετών σκελετού εξαφανισμένου πρωτεύοντος που σχετίζεται με τον άνθρωπο, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί στην Αιθιοπία. Τα δόντια, ωστόσο, που βρέθηκαν στη Γερμανία, δεν μοιάζουν με εκείνα άλλων ειδών που έχουν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη ή την Ασία. Σύμφωνα με την DW, η επιστημονική κοινότητα ήταν διχασμένη για το εν λόγω εύρημα και για το λόγο αυτό δεν έδωσε εδώ και μήνες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ερευνών. Αν και υπάρχουν πολλά απολιθώματα που αποδεικνύουν ότι οι μεγάλοι πίθηκοι περιπλανιόνταν στην Ευρώπη πριν από εκατομμύρια χρόνια, δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ειδών που σχετίζονται στενά με τους ανθρώπους, στην συγκεκριμένη ήπειρο. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί, μέχρι σήμερα, ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι εξελίχθηκαν στην ανατολική Αφρική, πριν από 200.000-400.000 χρόνια και στη συνέχεια, πριν από 70.000 χρόνια, διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο. Ο διευθυντής του μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Μάιντς και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Χέρμπερτ Λουτς, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ: Πρόκειται ξεκάθαρα για δόντια πιθήκου. Τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με εκείνα αφρικανικών ευρημάτων, τα οποία, ωστόσο, είναι 4-5 εκατ. χρόνια νεότερα. Είναι μεγάλο μυστήριο. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την εν λόγω ανακάλυψη, ο δήμαρχος του Μάιντς δήλωσε ότι το εύρημα θα μπορούσε να αναγκάσει τους επιστήμονες να επανεξετάσουν την ιστορία των πρώιμων ανθρώπων. «Δεν θέλω να το κάνω υπερβολικά δραματικό, αλλά υποθέτω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να ξαναγράφουμε την ιστορία την ανθρωπότητας μετά από σήμερα», είπε χαρακτηριστικά. Ο Άξελ βον Μπεργκ, αρχαιολόγος, τόνισε ότι τα νέα ευρήματα «θα καταπλήξουν τους ειδικούς».... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/apolithomena-dontia-ilikias-97-ekatommyrion-eton-vrethikan-ston-potamo-rino-isos-ksanagrapsoume-tin-istoria-tis-anthropotitas-lene-oi-epistimones/

Απολιθωμένα δόντια ηλικίας 9,7 εκατομμυρίων ετών βρέθηκαν στον ποταμό Ρήνο.... Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/apolithomena-dontia-ilikias-97-ekatommyrion-eton-vrethikan-ston-potamo-rino-isos-ksanagrapsoume-tin-istoria-tis-anthropotitas-lene-oi-epistimones/

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Η Allianz Ελλάδος στηρίζει τους Βοσκούς του Ολύμπου !

Η Allianz Ελλάδος στηρίζει τους Βοσκούς του Ολύμπου !

18 Οκτωβρίου 2017

Ρεπορ





τάζ: Μαίρη Ιτσέγκο
Το Λιβάδι, το τελευταιό χωριό του Νομού Λάρισας, βρίσκεται σε 1200 μέτρα υψόμετρο, στα σύνορα με το Νομό Πιερίας. Είναι ένας ευλογημένος τόπος, με τεράστια πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, του υψόμετρου και της γονιμότητας του εδάφους.
Πριν από 10 περίπου χρόνια, μια ομάδα από νέα παιδιά, όλοι γιοι κτηνοτρόφων, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στήσουν ένα συνεταιρισμό. Ξεκίνησαν με το να προμηθεύονται και να διαπραγματεύονται μαζικά και την προμήθεια των ζωοτροφών και την πώληση του γάλακτος,εξασφαλίζοντας έτσι, ευνοϊκότερες τιμές.  Με αυτό τον τρόπο μπόρεσαν λίγο αργότερα να εξοπλίσουν ένα παλιό τυροκομείο της περιοχής και να ξεκινήσουν την παραγωγή των δικών τους προϊόντων με την επωνυμία "Βοσκός".
Τα οποία προϊόντα ήταν τόσο ποιοτικά που το 2014, ένα από αυτά, η φέτα "Βοσκός", με ελαιόλαδο και βότανα, βραβεύτηκε από ένα διεθνές ερευνητικό διατροφικό πρόγραμμα. Από εκεί κι έπειτα, ξεκίνησαν οι εξαγωγές και σήμερα τα προιόντα των Βοσκών του Ολύμπου έχουν φτάσει στα ράφια της Γαλλίας και της Γερμανίας. Και αυτό, είναι μόνο η αρχή - φυσικά διατίθενται και στην Ελλάδα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε delicatessen Αθήνας & Θεσσαλονίκης.
Η εκπαίδευση των κτηνοτρόφων (10 όταν ξεκίνησε η εκπαίδευση, έχουν ήδη γίνει 20), έγινε στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή ενώ τα μέλη του «Βοσκού» είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και στη δική τους μονάδα παραγωγής.
Ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός επιλέχθηκε και προτάθηκε στην Allianz από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το πρόγραμμα "Thought for Food" το οποίο υλοποιεί, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική σχολή και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ). Το πρόγραμμα αυτό, έχει στόχο να στηρίξει τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα, ο οποίος συμβάλλει κατά 13% στη γενική απασχόληση και 4% στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με μελέτη της πολυεθνικής εταιρείας Συμβούλων McKinsey & Company, θα μπορούσε και να εκτιναχτεί, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.
Ο "Βοσκός" επιλέχθηκε για την πρόθεση και δυνατότητά του να αξιοποιήσει τα εργαλεία που θα του προσφερθούν, για να προχωρήσει σε καινοτομίες και ανάπτυξη της παραγωγής του.


Στη δεκαετία του 50 το Λιβάδι ήταν από τα σημαντικότερα παραθεριστικά κέντρα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, χάρη στο υγιεινό του κλίμα και τα νόστιμα προϊόντα του
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη σχολιάζοντας στο Underwriter τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ανέφερε σχετικά:
«Για εμάς, το παράδειγμα της Allianz είναι ένα ιδανικό παράδειγμα και για άλλες εταιρίες, που με μια μικρή χρηματική δωρεά μπορούν να δώσουν δυνατότητες εκπαίδευσης και εξέλιξης σε νέους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ελληνική ύπαιθρο, προκειμένου να μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο για τον εαυτό τουςκαι τον τόπο τους. Ελπίζουμε την κίνηση αυτή της Allianz να ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες,ώστε να αυξήσουμε το αποτέλεσμα για το πρόγραμμα “Thought for Food” και για την ελληνική περιφέρεια, ευρύτερα»
Σύμφωνα με την Τζούλυ Πανάγου, Market Management & Communications Manager της Allianz Ελλάδοςη Ενδυνάμωση των Νέων Ανθρώπων αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης της Allianz τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο: "Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους τους νέους και να βοηθήσουμε στο να αξιοποιούν τα ταλέντα τους", είπε μιλώντας στο Underwriter.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν διάφορες δράσεις για τις οποίες η Allianz Ελλάδος αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη, καθώς η στήριξη που προσφέρει προάγει αίσθημα ευθύνης και ευαισθητοποίησης και διαδίδει αξίες, που ενώνουν και κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο:
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, στο 2ο World Run 2017 που διοργανώθηκε σε επίπεδο Ομίλου, η Allianz Ελλάδος και η Euler Hermes Hellas, με ομάδα 100 δρομέων διένυσαν 15.000 χλμ, κατακτώντας την 32η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συγκέντρωσε 500.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν στη διεθνή οργάνωση Παιδικά Χωριά SOS.
Από το 2006, έχει ξεκινήσει η χορηγία της Allianz Ελλάδος στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Σκοπός, μεταξύ άλλων, είναι να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την αύξηση του ενδιαφέροντος για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό σε όλο τον κόσμο. Όπως μας εξηγεί η κα Πανάγου, η Allianz προσφέρει παροχή ασφάλισης στις ομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια των αποστολών μέχρι και τους αγώνες.

Συνολικές προβολές σελίδας

38035